tiistai 26. maaliskuuta 2013

Matkalla opettajaksi, opettaen ja ohjaten.



Opetuksen ja ohjauksen opintojakso toteutettiin kolmen Jyväskylän ammattikorkeakoulun opiskelijan voimin, Mikkelin ammattikorkeakoulun lehtori Tuula Höglundin ja Jyväskylän ammattikorkeakoulun lehtori Sinikka Blomin ohjauksessa.

Opintojakson aluksi oppimispiirin jäsenet perehtyivät opintojakson tavoitteisiin, sisältöihin ja arviointikriteereihin. Niiden perusteella oppimispiirin jäsenet tunnistivat ja arvioivat omaa osaamistaan opettajan työssä ja määrittelivät kehittymishaasteitaan. Tämän jälkeen oppimispiirin jäsenet etsivät ajankohtaisen pedagogisen kehittämiskohteen.

Syksyn 2012 aikana suunniteltiin ja toteutettiin Mikkelin ammattikorkeakoulun Savonniemen kampuksella Restonomi (AMK) Matkailun Venäjä-osaaja koulutusohjelman liiketoiminnan opintoihin liittyvä pedagoginen kehittämistyö. Oppimispiirin suunnittelema opintojakso rakentui Mikkelin ammattikorkeakoulun uuden opetussuunnitelman pohjalle ja sen yhteisenä teemana oli elämyksellisyys.

Ohjausta ja palautetta opintopiirin jäsenet saivat ohjaavalta opettajalta, opettajakollegoilta, vertaisohjaajilta ja opettajakorkeakoulun kouluttajalta. Kehittämistyöhön liittyi keskeisenä eri tahojen arviointi. Kehittämistyön tulokset julkaistaan Mikkelin ammattikorkeakoulun henkilöstön verkkojulkaisun sivuilla.

Opettajaopiskelijat asettivat projektin tavoitteeksi: yrittäjyyskasvatuksen kehittämisen uudenlaisten pedagogisten ratkaisujen avulla ja mm. omaehtoisen ja sisäisen yrittäjyyden tukemisen. Yrittäjyyteen ja yrittäjyyskasvatukseen liittyviä keskeisiä käsitteitä avataan seuraavassa Jyväskylän ammatillisen opettajakorkekoulun lehtorin Inkeri Laaksosen videossa.Yrittäjyys


Tavoitteeksi omalle oppimiselleni asetin tutustumisen oppimisen ja opettamisen yleisiin lainalaisuuksiin, miten opitaan, oppimisprosessin suunnittelun, toteutuksen ja arviointiosaamisen. Lisäksi, miten oppilaita tuetaan omaehtoiseen toimintaan, yhteistyö- ja vuorovaikutustaitojen kehittämisen sekä uuden teknologian hyödyntämisen opetuksessa. Mielenkiintoisia haasteita olivat persoonallinen ote työhön ja elinikäisen oppimisen polun suunnittelu.

Kognitiiviseen psykologiaan pohjautuvaan konstruktivistiseen opimiskäsitykseen perustuvassa opetusharjoitttelussa kokeiltiin rohkeasti eri opetus- ja ohjausmenetelmiä. Projekti koostui omasta yrittäjätarinastani, joka kertasi keskeiset yrittäjyyskasvatukseen ja yrittäjyyteen liittyvät käsitteet: omaehtoinen ja sisäinen yrittäjyys, ulkoinen yrittäjyys, leija-ajattelu, kannattavuus, liikeidea, liiketoimintasuunnitelma ja toimintaympäristö. Lisäksi oppijat saivat tehtävänannon laatia liiketoimintasuunnitelma aiheesta taidekeskus Retretti.




 
Kriteereinä liiketoimintasuunnitelmalle olivat seuraavat käsitteet: kansainvälisyys, vuorovaikutus, hyvinvointi, palvelutarjonta, verkostoituminen ja kannattavuus. Opiskelijat jaettiin tehtävänantoa varten neljään ryhmään. Ryhmien tuotoksista valittiin äänestyksellä yksi työ simulaatioluokassa toteutettavaan elämyksellisen matkailun liiketoiminnan opintoihin kuuluvaan simulaatio-opetustilanteeseen.






Liiketoimintasuunnitelman laatineen ryhmän jäsenille annettiin tehtävä toteuttaa pankissa alkavan yrityksen rahoitusneuvottelutilanne, seuraavan roolijaon mukaisesti: pankinjohtaja, yritysneuvoja, toimitusjohtaja ja markkinointipäällikkö. Simulaatiotilanteen jälkeen ryhmän jäsenet kertoivat kokemuksistaan sekä käytiin debriefing-keskustelu, johon yleisö aktiivisesti osallistui.Terveys- ja hoitoalalla yleistynyttä simulaatio-opetusta käytettiin nyt ensimmäisen kerran matkailun liiketoimintojen opetuksessa.

Opetus ja ohjaus opintojakson kanssa samaan aikaan toteutunut valinnainen opintojakso Ohjaus oppimisprosessissa tuki opetusharjoittelua. Opintojakson ohjaaja yliopettaja Kirsti Vänskä oli luova, ja persoonallinen alansa tietäjä. Opintojen aikana palasin usein tarkastelemaan Kirsti Vänskän teosta Onnistuuko ohjaus? Valinnaisen opintojakson tavoitteet oli määritelty seuraavasti: "opiskelija on tietoinen erilaisista ohjauksellisista lähestymistavoista ja ymmärtää niiden merkityksen oppimisen ohjaamisessa. Opiskelija pystyy soveltamaan voimauttavaa ja toiminnallista ohjausta opetustyöhönsä sekä yksilö- että ryhmätasolla." (Opinto-opas 2012-2013.) Opintojaksojen saman aikaisuus mahdollisti ohjauksen teoriatiedon kokeilun ja soveltamisen käytännössä.

Henkilökohtaisesti koin opetusharjoittelun ja pedagogisen kehittämistyön suunnittelun ja toteutuksen huikeaksi oppimiskokemukseksi. Opetusharjoittelun aikana ohjaustyöni oli opiskelijalähtöistä. Huomioin opiskelijoiden yksilölliset tarpeet: tulla ymmärretyksi ja että oppimisprosessi etenee olemassa olevaa tietoa hyödyntäen. Mamkin kansainvälinen opiskelijaryhmä oli avoin, innostunut ja innovatiivinen. Ohjaajamme lehtori Tuula Höglund oli loistava esimerkki laadukkaasta opetustyön ammattilaisesta ja koko Mamkin henkilökunta kannustava, opiskelijan oppimista tukeva yhteisö. Opetusharjoitteluni päätteeksi seurasin lehtori Tuula Höglundin ja lehtori Leena Fyhrin opetusta.


Lehtori Tuula Höglund
Lehtori Marja-Leena Fyhr
Mielestäni saavutin opintojaksolle asetetut tavoitteet. Erityisesti mielenkiintoiseksi koin vilkkaan vuorovaikutuksen kansainvälisen opiskelijaryhmän kanssa. Opiskelijat toivat esiin omaa kulttuuriaan, toimivat innovatiivisesti ja innokkaasti ryhmätyötilanteissa ja mahdollistivat kumppanuusopettaja toiminnan. Simulaatioluokka oli uusi mielenkiintoinen kokemus kehittyvästä teknologiasta, jota opetuksessa hyödynnetään.

Opetusharjoitteluun liittyvän yrittäjyyskasvatusaiheisen opetuskerran pidin myös jalkahoitaja- opiskelijoille Savonlinnan ammatti- ja aikuisopisto, Humania sosiaali-, terveys ja liikunta-alan yksikössä, jossa seurasin myös nuorisoasteen lähihoitajaksi opiskelevien opiskelijoiden opetusta, opettajana lehtori Merja Mustonen.

Lehtori Merja Mustonen
Vertaisarvioijana toimin opettajaopiskelija Sari Nyrhisen opetustunneilla. Humaniassa opettajaopiskelijana sain lyhyessä ajassa kokemusta kollegiaalisesta yhteisöstä, jossa opiskelija sai lämpimän vastaanoton ja keskustelujen kautta paljon tietoa ja rakentavaa palautetta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti