torstai 25. huhtikuuta 2013

To learn!

This blog is a story of middle aged (well, a bit over that) woman on the way to be a teacher. I study in the Teacher Education College of JAMK University of Applied Sciences. You can visit Jyväskylä University of Applied Sciences web pages at http://www.jamk.fi/aokk.
The blog describes the studies as well as the free time.

Finnish studying system offers a great opportunity for free and high quality education.
Finlands unique and clean nature makes different kind of outdoor activities possible in all four seasons.


Through my blog I want to bring up the importance of womens education. I also want to inspire all the readers to globally support womens right for life lasting learning and sharing their experiences."

maanantai 8. huhtikuuta 2013

Opettajan työkalupakki

Keväisessä auringonpaisteessa hiihtolenkin jälkeen laavulla istuessani voin todeta, että olen saavuttanut opiskelulle asetetut ja asettamani pedagogiset tavoitteet. Tavoitteiden saavuttamista ovat tukeneet teoreettista tietoa antaneet, innovatiiviset seminaaripäivät ja opintoihin kuuluneet opintojaksot ja tehtävänannot.

Toimintaympäristötehtävästä opittu siirtyi käytäntöön opetusharjoittelun aikana. Tehtävä osoitti ammatillisen opettajan toimenkuvan olevan laaja-alainen ja vaativan opettajalta vahvaa substanssiosaamista, päivitettyä asiantuntijuutta alati muuttuvassa toimintaympäristössä ja yhteiskunnallista aktiivisuutta. Toimintaympäristötehtävää läpikäydessäni nousi esiin koulutuksen vaikuttava asema osana yhteiskuntaa.

Ohjaus oppimisprosessissa-opintojakso tuki opetusharjoittelun aikana kehittymistä ja toimimista opiskelijan ohjaajana, jonka työssä korostuvat oppilaiden omaehtoisen oppimisen tukeminen ja vuorovaikutustaidot.

Sosiaalinen media pedagogisissa ratkaisuissa-opintojakson aikana tutustuin sosiaalisen median työkaluihin ja välineisiin sekä siihen miten niitä voidaan hyödyntää opetuksessa ja ohjauksessa.










Koulutuksen aikana järjestin opettajan työkalupakkini. Pakin sisältö muodostui aikaisempien opiskelujen ja koulutuksien aikana hankkimasta tiedosta, hiljaisesta tiedosta ja taimelle nousseesta ammatillisen opettajan identiteetistä. Sisällön perustaksi muodostui opettajaopintojen aikana opittu ja oivallettu: oppimisen ohjauksesta, toimintaympäristön kehittämisestä, vuorovaikutustaidoista ja yhteistyöstä, elämän syvyisestä oppimisesta ja teknologiasta. Substanssiosaamiseni, laaja-alainen työelämäosaaminen muodostui työkalupakin sisällön vahvuudeksi. Kokemusta vuosien varrelta oli kertynyt psykiatrisesta hoitotyöstä, erikoisnuorisotyöstä ja nuorisotyöstä, kuntoutustoiminnasta, vaihtoehtoisista kommunikaatiomenetelmistä, yrittäjyydestä, palvelutuotannosta, vanhus- ja vammaistyöstä, sosiaali- ja terveysalan johtamisesta, esimiestyöskentelystä, asiantuntijana toimimisesta, työyhteisöjen toiminnasta, verkko-opintojen sisältöjen suunnittelusta, palvelu-ja tuotekehityksestä ja yritysneuvonnasta. Nyt voin todeta, että nämä kaikki ovat loistavia työkaluja opettajan työkalupakissani.











Vsy/Kansalaisopinnoti

Opintojen myötä oma opettajan käyttöteoriani on alkanut muodostua. Uskon, että hyväksi opettajaksi kehitytään vahvan pedagogisen osaamisen, substanssiosaamisen ja harjaantumisen kautta. Tätä näkemystä tukevat myös palautteet, joita olen saanut vertaisohjaajilta ja ohjaavilta opettajilta opintojeni aikana.

Voinkin vain todeta olevani matkalla elämän syvyisen oppimisen polulla ja todeta Mahatma Gandhin sanoin, "Tietämisemme on kuin pallo, mitä suuremmaksi sen tilavuus kasvaa, sitä suuremmaksi tulee myös sen tietämättömyyteen ja tuntemattomaan suuntautuva pinta-ala."

keskiviikko 3. huhtikuuta 2013

Voimaannuttavaa vapaa-aika ladulla ja ystävien seurassa.

Kotia ympäröivä luonto tarjosi työn ja opiskelun lomassa mahdollisuuden patikka- ja hiihtoretkiin sekä hetkiin nuotiolla, jonka äärellä maistui savun tuoksuinen nuotiokahvi.

 



Ystävät ilahduttivat opettajaopiskelijaa monin tavoin: rakentamalla pihamaalleni kodin vahdiksi ihanan lumi-Iidan, toimimalla ATK-tukena ja mm. järjestämällä luovat joulutorttutalkoot Mikkelissä joulukuussa pidettyjen seminaaripäivien illanvietoksi. Jokaiseen paistokseen liittyi oma hauska tarina. Joulutorttujen ulkonäkö oli sivuseikka!


maanantai 1. huhtikuuta 2013

Sosiaalinen media pedagogisissa ratkaisuissa. Onks ihan pakko, jos ei haluu?

Ammatillisen opettajan opintoihin liittyvistä valinnaisista opintojaksoista valitsin Sosiaalisen median pedagogisissa ratkaisuissa. Aihe oli minulle täysin vieras. Facebookiin en ollut koskaan kirjautunu.Twitter ja blogi olivat sanoina tuttuja ja tehtävien tuottamiseen tarkoitetut alustat täysin vieraita.Tunsin olevani Hannele Huovin kirjan Gepardi katsoo peiliin - afrikkalaisen sadun tapiiri, joka viihtyy mainiosti omassa mutakuopassaan ja kysyy innokkailta pekari ystäviltään, jotka yrittävät houkutella tapiiria juhliin "onks ihan pakko, jos ei haluu?"

Opintojakson aikaisia tuntemuksia kuvaa hyvin flow -ilmiö. Helsingin yliopiston kasvatuspsykologian professori Kirsti Longan mukaan "flow eli virtauskokemus on tila, jossa on toisaalta kova haaste ja toisaalta kokemus, että haasteeseen pystyy vastaamaan." Termin lanseerasi unkarilaissyntyinen professori Mihály Csíkszentmihályi jo yli 50 vuotta sitten.

Lonka toteaa, että Flowta edeltää usein ahdistus. Ihminen ponnistelee ja yrittää ratkaista jotain tehtävää, mutta taidot eivät vielä riitä. Taidot kuitenkin kehitttyvät ja tekeminen siirtyy alueelle, jota kutsumme kiihdytyskanavaksi. "Aivotutkimuksessa sanotaan, että dopamiinirata aktivoituu." Se on ilmeisesti kaikkein palkitsevin tila.
Professori Kirsti Longan artikkeli Flow-tilasta Ylen sivuilla.

Mutta palataanpa opintojakson alkuun.Tavoitteena tällä opintojaksolla oli hakea yhdessä, yhteisöllisen työskentelyn mukaisesti ideoita, vastauksia ja ratkaisuja sille, mitä sosiaalisen median työkalut ja välineet ovat, ja miten niitä voidaan hyödyntää opetuksessa ja ohjauksessa. Opettaja ja opiskelijat loivat yhdessä oppimisyhteisön, jossa vertaisoppijoiden ajatuksen mukaisesti pyritään ratkomaan yhteisiä oppimisen ongelmia. Kaikki "kantavat kortta kekoon" tasavertaisesti. (Opinto-opas 2012-2013.)

Opintojen aluksi kirjouduimme facebookiin suljettuun ryhmään. Keskustelualueemme pedagogisena perustana oli siis yhteistoiminnallinen oppiminen. Kävimme vilkasta yhteistä keskustelua erilaisista oppimis- ja ohjausnäkemyksistä ja siitä, millaisia pedagogisia ratkaisuja voisimme käyttää hyödyntäessämme opettajana sosiaalista mediaa. (Laaksonen 2013.)

Opiskelumme eteni tehtäväannon mukaisesti moduleittain. Tavoitteena opiskelijoilla oli kehittää sosiaalista mediaa hyödyntävä pedagoginen käytänne esim. opintojakso, jota voi hyödyntää opetus- ja ohjaustyössä. Tehtävän toteutin parityöskentelynä Eija Nygårdin kanssa Työmme aiheena oli yrittäjyyden perusopinnot (2op). Pedagogisena perutana, jolle tuotos rakennettiin oli tutkivaoppiminen.Suunnittelemassamme opintojaksossa opetuksessa hyödynnettiin blogia, facebookia ja Etherpadia ja huomioitiin tietosuojaa- ja tekijänoikeutta koskeva lainsäädäntö. Yhteisöllisen kirjoittamisen välineitä kokeilin ensimmäistä kertaa sosiaalisen median opintojakson aikana.

Opintojakso tarjosi mahdollisuuden tutustua myös Second Life virtuaalimaailmaan, jota hyödynnetään myös opetuksessa ja ohjauksessa. Virtuaalimaailmassa liikuimme lehtori Inkeri Laaksosen opastamana luotujen hahmojen, avattarien avulla. Simulaation sisällä liikkuminen tapahtuu kävellen,lentäen tai teleportaten.

 

Kuva 1 Second Life, Inkeri Laaksonen

Wikipedian mukaan virtuaalimaailmassa voidaan järjestetää luentoja, ryhmätyötilaisuuksia, ohjauskeskusteluja ja kokouksia. Kouluttajan on mahdollista tuoda virtuaaliseen oppimisympäristöön koulutusmateriaalia kuten kuvia, videota ja ääntä. Second Lifessa toteutetaan opetusmuotoina myös simulaatioita, joissa voidaan harjoitella todellisuutta vastaavaa toimintaa.

Lopuksi voin vain todeta professori Kirsti Lonkaa lainaten, että  palkitsevin kokemus ihmiselle ei ole se hetki, kun voittaa, vaan hetki juuri ennen sitä, kun olet juuri oivaltamassa jotakin. Flow on se, kun kaikki loksahtaa paikoilleen, ja tuntuu helpolta."