Keväisessä auringonpaisteessa hiihtolenkin jälkeen laavulla istuessani voin todeta, että olen saavuttanut opiskelulle asetetut ja asettamani pedagogiset tavoitteet. Tavoitteiden saavuttamista ovat tukeneet teoreettista tietoa antaneet, innovatiiviset seminaaripäivät ja opintoihin kuuluneet opintojaksot ja tehtävänannot.
Toimintaympäristötehtävästä opittu siirtyi käytäntöön opetusharjoittelun aikana. Tehtävä osoitti ammatillisen opettajan toimenkuvan olevan laaja-alainen ja vaativan opettajalta vahvaa substanssiosaamista, päivitettyä asiantuntijuutta alati muuttuvassa toimintaympäristössä ja yhteiskunnallista aktiivisuutta. Toimintaympäristötehtävää läpikäydessäni nousi esiin koulutuksen vaikuttava asema osana yhteiskuntaa.
Ohjaus oppimisprosessissa-opintojakso tuki opetusharjoittelun aikana kehittymistä ja toimimista opiskelijan ohjaajana, jonka työssä korostuvat oppilaiden omaehtoisen oppimisen tukeminen ja vuorovaikutustaidot.
Sosiaalinen media pedagogisissa ratkaisuissa-opintojakson aikana tutustuin sosiaalisen median työkaluihin ja välineisiin sekä siihen miten niitä voidaan hyödyntää opetuksessa ja ohjauksessa.
Koulutuksen aikana järjestin opettajan työkalupakkini. Pakin sisältö muodostui aikaisempien opiskelujen ja koulutuksien aikana hankkimasta tiedosta, hiljaisesta tiedosta ja taimelle nousseesta ammatillisen opettajan identiteetistä. Sisällön perustaksi muodostui opettajaopintojen aikana opittu ja oivallettu: oppimisen ohjauksesta, toimintaympäristön kehittämisestä, vuorovaikutustaidoista ja yhteistyöstä, elämän syvyisestä oppimisesta ja teknologiasta. Substanssiosaamiseni, laaja-alainen työelämäosaaminen muodostui työkalupakin sisällön vahvuudeksi. Kokemusta vuosien varrelta oli kertynyt psykiatrisesta hoitotyöstä, erikoisnuorisotyöstä ja nuorisotyöstä, kuntoutustoiminnasta, vaihtoehtoisista kommunikaatiomenetelmistä, yrittäjyydestä, palvelutuotannosta, vanhus- ja vammaistyöstä, sosiaali- ja terveysalan johtamisesta, esimiestyöskentelystä, asiantuntijana toimimisesta, työyhteisöjen toiminnasta, verkko-opintojen sisältöjen suunnittelusta, palvelu-ja tuotekehityksestä ja yritysneuvonnasta. Nyt voin todeta, että nämä kaikki ovat loistavia työkaluja opettajan työkalupakissani.
 |
Vsy/Kansalaisopinnoti |
Opintojen myötä oma opettajan käyttöteoriani on alkanut muodostua. Uskon, että hyväksi opettajaksi kehitytään vahvan pedagogisen osaamisen, substanssiosaamisen ja harjaantumisen kautta. Tätä näkemystä tukevat myös palautteet, joita olen saanut vertaisohjaajilta ja ohjaavilta opettajilta opintojeni aikana.
Voinkin vain todeta olevani matkalla elämän syvyisen oppimisen polulla ja todeta Mahatma Gandhin sanoin, "Tietämisemme on kuin pallo, mitä suuremmaksi sen tilavuus kasvaa, sitä suuremmaksi tulee myös sen tietämättömyyteen ja tuntemattomaan suuntautuva pinta-ala."
Myös minä uskon tuohon käyttöteoriaan! t. Mari kurssikollega
VastaaPoistaHelppo yhtyä Marin ajatukseen. Opettajan käyttöteorian monipuolisuus ja laajuus on opoiskelijan oppimisprosessin tuki.
Poista